emecebe reloaded

Bine ai venit la EMCB
27.05.2022, 15:08

>

Vezi versiunea pentru imprimanta

Factorii infectiosi - triggeri importanti ai psoriazisului la copii

Dermatologie
Articol din Revista Acta Medica Transilvanica

Articol pentru sectiunea EMC pediatrie, luna mai 2007

Dr. Maria Rotaru*, Gabriela Iancu, Mirela Postole
*Facultatea de Medicina ”V. Papilian”, Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu

Psoriazisul este o boală inflamatorie cutanată, mediată imun, cu evoluție cronică, ce este caracterizată prin perioade de remisie și de acutizare. Psoriazisul debutează frecvent în adolescență și la vârsta adultă. 10-15% din cazurile de psoriazis debutează la vârsta școlară, rareori apărând la copiii de câteva luni, când poate îmbrăca aspect de dermatită de scutece.

Etiologia psoriazisului este complexă, având numeroase necunoscute, astfel încât sunt necesare cercetări ulterioare pentru a putea înțelege factorul trigger esențial al bolii. Ultimele date din literatura de specialitate pun un accent deosebit pe importanța factorilor infecțioși ca triggeri ai afecțiunii. Prin prisma acestor ultime date, vom prezenta un caz de psoriazis cu debut la vârsta de 6 luni, a cărei principală particularitate este recunoașterea ca factor trigger în debutul psoriazisului a varicelei debutată la vârsta de 2 săptămâni (prin contagiozitate maternă) și a colonizării tegumentare cu stafilococi albi și enterobacter cloacae.

Vezi versiunea pentru imprimanta

Actualitati in limfoamele cutanate - clasificare, etiopatogenie, posibilitati terapeutice

Dermatologie

Autori: Amalia Chiurtu*, Florica Sarac, Irina Stoicescu, Simona Ianosi

* Dr. Amalia Chiurtu, Disciplina de Dermatologie (Prof. dr. Irina Stoicescu), Facultatea de Medicina, U.M.F. - Craiova.

Limfoamele cutanate reprezinta proliferari maligne ale celulelor sistemului imunitar din organele limfoide (ganglionii limfatici) si tesuturile limfoide asociate altor organe (piele, tub digestiv). În lucrare, autorii incearca o reactualizare a acestei patologii, pe baza noilor date aparute in literatura de specialitate, incepand cu noile clasificari, propuse de diferite organizatii mondiale, aducand in discutie actualitatile etiopatogenice si terapeutice aparute in ultimii ani. Pentru o mai buna intelegere, lucrarea se incheie prin prezentarea unui caz clinic de interes atat stiintific, cat si pentru practica medicala.
Vezi versiunea pentru imprimanta

Calcinoza flebopatica - aspecte clinice, diagnostic si tratament

DermatologieD. Boda*, G. Bucur, Letitia Bucur, Adriana Diaconeasa, Tania Cristodulo, H. Rus, Sanda Marta Popescu

A. INTRODUCERE
Calcinozele cutanate reprezinta un grup de afectiuni, caracterizate prin depunerea de cristale de fosfat de calciu la nivelul pielii.
Calcinoza flebopatica implica depunerea de calciu in tesuturi la nivelul membrelor inferioare, in contextul insuficientei venoase cronice (IVC).
Vezi versiunea pentru imprimanta

Acneea si sindromul ovarului polichistic

DermatologieD. Boda*, Catalina Poiana, Adriana Diaconeasa, Letitia Bucur, H. Rus, Sanda Popescu

Hiperandrogenismul este o cauza frecventa a acneei si a dismenoreei la fetele pubere, totusi frecvent boala este subdiagnosticata si neglijata. Diagnosticul si tratamentul prompt al afectiunii faciliteaza ameliorarea confortului pacientelor si previne complicatiile pe termen lung date de sindromul ovarului polichistic (SOPC).
Vezi versiunea pentru imprimanta

Studiul irigatiei cerebrale si a extremitatilor la un lot de bolnavi cu conectivite

DermatologieSimona Gusti*, Irina Stoicescu, Alice Gusti

In ultimul timp, se remarca o crestere a morbiditatii bolilor autoimune, a conectivitelor. Sunt afectiuni grave, cu manifestari viscerale multiple în tot organismul si cu afectarea aparatului cardiovascular (2,6,7). Daca afectarea cardiaca a fost studiata în lupus eritematos, în special, manifestarile vasculare sunt mai putin studiate, cunoscute si mentionate în literatura. Pornind de la aceste conside-rente, am efectuat un studiu al irigatiei cerebrale si a extremitatilor la un lot de bolnavi de conectivite, utilizând metode neinvazive.
Vezi versiunea pentru imprimanta

Boli cu transmitere sexuala asociate

Dermatologie Ana Maria Valcea*, Irina Stoicescu, St. Popescu, Mihaela Tita, I. Florea

Bolile venerice sunt importante prin frecventa lor, prin consecintele lor asupra starii de sanatate a populatiei, din cauza multiplelor complicatii ale sferei urogenitale, a implicarii lor in patologia generala (afectari cardiace, neurologice, nervoase, mortalitate prin SIDA, carcinom hepatic), in mortalitatea si patologia infantila si - nu in ultimul rand - din cauza consecintelor lor sociale.
Vezi versiunea pentru imprimanta

Pseudoxantomul elastic - Reactualizarea problemei (referire la 2 cazuri clinice)

DermatologieIrina Stoicescu*, Elena Buteica, Ana Maria Valcea, Stefania Craitoiu, Simona Gusti, D. Camen

Pseudoxantomul elastic sau sindromul Grönblad-Strandberg este o genodermatoza foarte rar intalnita cu transmitere autosomal dominanta sau recesiva. Substratul morfologic este reprezentat de alterarea fibrelor elastice din derm, vaselor sanguine si membranei Bruch.