emecebe reloaded

Bine ai venit la EMCB
27.05.2022, 15:00

>

Vezi versiunea pentru imprimanta

Revista de fizica medicala

Publicatii medicale

Revista de Fizica Medicala a fost fondata in 2013 si este o revista nationala de fizica medicala editata sub egida Colegiului Fizicienilor Medicali din Romania (CFMR).

Este o revista trimestriala (un volum de un an), cu un numar mediu total de pagini de 200 anual, are codurile de indentificare ISSN (print: ISSN 2344-3944 si electronic ISSN-L 2344-3944) si este disponibila in format electronic si imprimat online, in acord cu recomandarile Bibliotecii Nationale a Romaniei.

Vezi versiunea pentru imprimanta

Educatie medicala pentru... pacienti!

Publicatii medicale
Doctorul Meu este prima revista medicala conceputa de medici si dedicata pacientilor. Intr-un limbaj accesibil, diferite personalitati medicale explica lunar pacientilor ABC-ul fiecarei boli, atragand astfel atentia asupra primelor semne si simptome de boala care ar trebui sa atraga atentia asupra necesitatii prezentarii la medic.
Conceputa ca un instrument util atat medicului (prin furnizarea unui suport educational atractiv), dar si pacientului, revista este distribuita atat gratuit (in peste 2000 de cabinete de medicina de familie) cat si prin reteaua standard de difuzare a presei scrise.
Vezi versiunea pentru imprimanta

Noutate editoriala: BAZELE MEDICINEI DE FAMILIE (ed. 3, revizuita)

Publicatii medicale
Prof. Dr. Adrian Restian
„Fără talent și fără suflet, știința nu are nicio valoare. Împreună pot face, însă, adevărate minuni”

Într-o Românie în care a fi medic tinde să își piardă din noblețe, în care actul medical devine din ce în ce mai frecvent judecat prin prisma unor considerente economice, umanitatea din spatele acestui act fiind arareori notată, și în care din ce în ce mai mulți aristocrați ai mediului academic deplâng prăbușirea cercetării, puțini „părinți” ai medicinei românești își mai dedică timpul formării noilor talente, mulțumindu-se să publice un singur manual, pe care îl abandonează în rafturile librăriilor până când devine perimat, uitând de responsabilitatea morală pe care și-o asumă față de cititor în momentul în care cutează să se lanseze în asemenea demersuri.
Vezi versiunea pentru imprimanta

Medicina Interna - vol. V (serie nouă) nr. 4/2008

Publicatii medicale
A apărut nr. 4/2008 al revistei MEDICINA INTERNĂ, revista editată de Societatea Română de Medicină Internă. Din sumarul acesteia, remarcăm editorialul „Despre medicina internă și medicul internist”, semnat de Prof. Dr. Tiberiu Nanea, care deplânge „un absolut nemeritat con de umbră” în care se pare că tinde să între această specialitate.

Clinica Medicală a Spitalului Clinic Colțea, reprezentată în acest număr prin Dr. D. Spătaru, Irina Calangea, Ioana Tudor, D. Isacoff și I. Bruckner propune un studiu original intitulat „Măsurarea integralei viteză-timp în tractul de ejecție al ventriculului stâng (VTI în LVOT) la bolnavii cu insuficiență cardiacă. Metodă de rutină sau de cercetare?”, a cărei concluzie pledează pentru utilitatea clinică a acestui parametru: „VTI reprezintă un parametru foarte util pentru caracterizarea disfuncției sistolice și aprecierea rezervei de performanță contractilă.”

Colectivul Facultății de Medicină din Universitatea „Transilvania” din Brașov (Camelia Cornelia Scârneciu, Ioan Scârneciu, Laurențiu Nedelcu, Horațiu Rus) supune atenției un studiu efectuat pe 72 hipertiroidieni nou diagnosticați fără afecțiuni cardiovasculare asociate, intitulat „Tireotoxicoza la debut și funcția sistolică a ventriculului stâng”, a cărui concluzie este că „în hipertiroidismul la debut debitul cardiac crescut este susținut în special de creșterea contractilității miocardice alături de tahicardie”.
Vezi versiunea pentru imprimanta

Ghiduri și protocoale în pediatrie

Publicatii medicale
Ghidurile clinice, care au o mare popularitate în străinătate și constituie recent o importantă preocupare a societăților științifice medicale, sunt gândite și elaborate cu scopul de a asista medicii în luarea deciziilor medicale, pentru a îmbunătăți calitatea asistenței medicale. Pornind de la aceasta, Conferința Națională de Pediatrie desfășurată la București în martie 2008 și-a propus "stabilirea, într-o primã etapã, a ghidurilor si protocoalelor de practicã. Prin aceste ghiduri si protocoale urmărim asigurarea unor standarde de calitate, aplicabile în toatã tara: pentru aceeași patologie, un copil sã beneficieze de aceeași abordare diagnosticã si terapeuticã, fie cã se duce într-un spital orășenesc mic, fie într-o clinicã universitarã " (Prof. Dr. A Georgescu).
Manifestarea a fost înainte de toate un prilej de discuții pentru medicii interesați de pediatrie din toată țara, concretizate în elaborarea unui volum comprehensiv de Ghiduri și protocoale în pediatrie sub redacția Prof. Dr. Adrian Georgescu și Prof. Dr. Eugen Pascal Ciofu, și poate fi încă procurată gratuit, la cumpărarea de pe pagina editurii Amaltea a lucrării Actualitati în pediatrie (2 vol.) sub redacția Prof. Dr. Valeriu Popescu
Vezi versiunea pentru imprimanta

The Romanian Anti-Aging Magazine

Publicatii medicale
Revista de specialitate medicala a Asociatiei de Medicina Anti-Aging

Asociatia de Medicina Anti-Aging si-a propus sa editeze o revista de specialitate destinata tuturor specialitatilor medicale implicate in aceasta importanta sectiune a medicinei: anti-aging, alergologie, balneologie-recuperare medicala, boli infectioase, cardiologie,chirurgie generala, chirurgie plastica, cosmetica medicala, dermatologie, diabet-nutritie, endocrinologie, gastroenterologie, gerontologie-geriatrie, ginecologie, homeopatie, medicina de familie, medicina de laborator, neurologie, oftalmologie, oncologie, ortopedie, otorinolaringologie, pneumoftiziologie, psihiatrie, reumatologie,terapie intensiva, urologie, medicina traditionala, etc.

Prin noua revista, ne adresam tuturor medicilor specialisti din Romania, pentru a veni in intampinarea nevoilor de informare a acestora.

Revista va respecta standardele de exigente jurnalistica privind calitatea si continutul stiintific.
Vezi versiunea pentru imprimanta

'Esentialul in medicina de familie'

Publicatii medicale
În cadrul Conferinței Naționale de Medicină a Familiei, eveniment organizat la finele lui brumar anul trecut, a fost lansată sub coordonarea Conf. Dr. Dumitru Matei lucrarea intitulată „Esențialul în Medicina de Familie”. Spre rușinea mea, însă, lucrarea a zăcut uitată pe un raft din bibliotecă o vreme până când mi-am găsit suficient timp (și liniște) pentru a o savura pe îndelete – moment în care am constatat valoarea deosebită a lucrării pe care o aveam în față. Cartea are un public-țintă deosebit de larg, incluzând în egală măsură atât studentul medicinist și medicul rezident aflat în pregătire, cât și medicul specialist de familie, lucrarea cuprinzând și puncte de vedere personale derivate din experiența profesională a autorilor.

Lucrarea reușește să contureze elocvent specificul medicinei de familie (MF), ca un corolar al specialităților medicale; este unanim recunoscut că MF ar trebui să preia de la toate specialitățile medicale cunoștințele de bază, rafinate prin prisma unei foarte bune cunoașteri a semiologiei (deoarece, spre deosebire de medicul specialist, medicul de familie dispune de un arsenal diagnostic mult mai sărac, fapt care impune ca o condiție sine qua non existența unor calități specifice unui clinician desăvârșit).
Vezi versiunea pentru imprimanta

Revista Medicina Interna

Publicatii medicale
A apărut numărul 3/2007 al revistei Medicina Internă, editată de Societatea Română de Medicină Internă (SRMI).
Dintre articole, amintim rezultatele studiului efectuat de Prof. Dr. A. Câmpeanu, Prof. Dr. T. Nanea și colab. în cadrul secției de cardiologie a Spitalului Clinic Acad. N. Cajal (Caritas), dedicat eficacității terapiei farmacologice în conversia în ritm sinusal a fibrilației atriale și a flutterului atrial recent instalate în sindroamele coronariene acute, autorii evaluând un lot de aproape 300 pacienți (172 cu NSTEMI, 112 cu angină instabilă clasa II-B Braunwald); pentru conversia la ritm sinusal (RS) autorii recomandă metoprolol 15-20 mg IV, care a restabilit RS în 24h la circa 80% dintre pacienți, la aproximativ jumătate dintre aceștia RS revenind în primele ore; amiodarona (300 mg bolus IV+1500mg/24h, IV) și propafenona (2mg/kgc bolus IV + 600-900 mg PO) având o acțiune mai tardivă și efecte secundare ceva mai frecvente.
Colectivele reunite ale Spitalului Clinic de Nefrologie Carol Davila (Dr. M. Penescu et al.), Spitalului Clinic de Urgență Militar Central (F. Ioniță-Radu et al.) și al Spitalului Clinic de Urgență București (H. Bumbea et al.) propun un studiu dedicat comportamentului trombocitelor în timpul tratamentului cu interferon (Peg-IFN-alfa-2a) la pacienții cu hepatită cronică cu virus C hemodializați iterativ, evidențiind reducerea semnificativă a numărului de trombocite fără consecințe clinice semnificative, în final subliniind că pare să existe un efect protector al Peg-IFN-alfa-2a față de efectul activator al procesului hemodialitic.
Dr. C. Ciurtin (Spit. Clin. I. Cantacuzino) propune o serie de corelații ale coleterolemiei plasmatice la pacienții cu hepatită cronică cu virus C care răspund la tratamentul antiviral.
Dr. I. Săvulescu-Fiedler et al, de la Spitalul Clinic Colțea, alături de colegii de la Institutul Național V. Babeș și de la Facultatea de Medicină Veterinară, analizează modificările electronomicroscopice endoteliale în insuficiența cardiacă experimentală survenite pe un lot de șobolani cu ligatură de aortă abdominală sau la care s-a administrat adriamicină intraperitoneal.
Secțiunea de referate generale este deschisă de Conf. Dr. a. Ilieșiu (Clinica de Cardiologie, Spitalului Clinic Acad. N. Cajal / Caritas), cu un material dedicat hiponatremiei în insuficiența cardiacă. În final sunt analizate bazele fiziopatologice și beneficiile terapeutice ale tratamentului cu inhibitorii arginin-vasopresinei, vaptanii și efectul lor diuretic aquaretic (în opoziție cu diureticele clasice, cu efect saluretic).
Prof. Dr. I. Rogoveanu continuă seria referatelor generale cu o expunere a etiopatogeniei și aspectelor clinico-evolutive ale hepatitei alcoolice.
O contribuție interesantă este articolul (în limba engleză) propus de Pierre Duhaut (MD, PhD – Amiens, Franța) și colaboratorii, dedicat factorilor de risc din mediu implicați în apariția arteritei cu celule gigante.
Nu în ultimul rând, Prof. Dr. O. Bajenaru și colab. propun un ghid diagnostic și terapeutic dedicat demențelor, redactat de un colectiv de specialiști ai Societății de Neurologie din România și al Societății Alzheimer, aprobat în mai 2007 de Adunarea Generală a Societății de Neurologie și agreat de asociațiile de Psihiatrie și Medicină Legală din România.
Revista conține și prezentarea unui caz clinic de anemie hemolitică autoimună indusă de cefoperazonă (propus de un colectiv de medici de la Spitalul Universitar de Urgență București).
Nu în ultimul rând, revista SRMI propune abonaților și un eveniment științific intitulat „Medicina Bazată pe Dovezi - Indicații terapeutice în gastroenterologie, pneumologie, hepatologie, cardiologie, boli de nutriție și metabolism”, programat la finele lui noiembrie la Palatul Patriarhiei.
Pagina SRMI poate fi accesată la adresa www.srmi.ro, aceasta incluzând în secțiunea „Publicații” și arhiva numerele revistei în format electronic (din 2004 și până în prezent).
Vezi versiunea pentru imprimanta

Revista Medicala Româna - Romanian Medical Journal (Ro Med J.)

Publicatii medicale
Revista Medicala Româna – Romanian Medical Journal (Ro Med J.) este revista oficiala a Societatii Nationale de Medicina de Familie – Medicina Generala si este o revista de elita ce prezinta cele mai noi studii, cercetari, descoperiri si discutii din medicina actuala.
Revista este acreditata CNCSIS si urmeaza sa fie acreditata international (frecventa de aparitie: trimestriala).

Rezumatele sunt publicate atat in limba romana cat si in limba engleza.
Politica revistei este indreptata catre aprofundarea si dezvoltarea studiilor privind activitatea de prevenire si asistenta medicala, catre promovarea programelor de cercetare stiintifica intre tari si a colaborarilor cu organismele similare nationale si internationale.
Revista a incheiat parteneriate cu alte prestigioase reviste si surse de informatie de specialitate pentru a va putea tine la curent cu cele mai noi descoperiri si metode de tratament din toata lumea.
Vezi versiunea pentru imprimanta

Revista Româna de Reumatologie - Romanian Journal of Rheumatology (Ro J Rheumatol.)

Publicatii medicale
Revista Româna de Reumatologie – Romanian Journal of Rheumatology (Ro J Rheumatol.) este revista oficiala a Societatii Române de Reumatologie, o revista cu traditie, primul numar fiind publicat in anul 1992. Revista este acreditata CNCSIS si urmeaza sa fie acreditata international. Apare cu frecventa trimestriala.
Revista are un nivel ridicat de continut stiintific si se adreseaza primordial specialistilor in reumatologie, dar si celor care studiaza sau doresc sa fie la curent cu noutatile in domeniu.
Revista Româna de Reumatologie contine editoriale, articole de orientare, lucrari originale, cazuri clinice, subiecte pentru rezidentiat, vignete terapeutice sau imagistice, chestionare de autoevaluare, actualitati si articole de sociomedicina si educatie medicala, recenzii care vin sa imbogateasca experienta medicilor interesati de acest domeniu.
Prima | Inapoi | 1 2 | Inainte | Ultima