emecebe reloaded

Bine ai venit la EMCB
27.05.2022, 15:19

>

Vezi versiunea pentru imprimanta

Lansare Observatorul Roman de Sanatate (ORS)

Stiri generalePe 9 aprilie 2012 s-a lansat Observatorul Roman de Sanatate (ORS), organizatie non-guvernamentala a carei misiune este aceea de a contribui la imbunatatirea serviciilor de sanatate din Romania, prin desfasurarea de studii de cercetare privind activitatea si calitatea acestora.
Vezi versiunea pentru imprimanta

Vscan - ecograful ultra-inteligent de buzunar

Stiri generaleDispozitivul are dimensiunea unui smartphoneși încorporează o tehnologie avansată de ecografie care ar putea redefini modul de examinare a pacienților de către medici

Dorința GE de a miniaturiza tehnologiile pentru a le face mai mobile nu putea fi mai bine ilustrată decât prin tehnologia revoluționară Vscan pe care Jeff Immelt, președintele și directorul executiv al GE, a prezentat-o în cadrul summit-ului Web 2.0 din San Francisco. De dimensiunea unui smartphone, acesta încorporează o tehnologie avansată de ecografie care ar putea redefini modul de examinare a pacienților de către medici. Vscan are nu doar dimensiunile unui telefon mobil, dar și forma unui telefon cu clapetă, având de-o parte un display, iar de cealaltă câteva butoane de control.

Prin intermediul Vscan, GE oferă medicilor posibilitatea de a vizualiza interiorul organismului din palma și are convingerea că dispozitivul va deveni într-o bună zi la fel de indispensabil ca stetoscopul tradițional folosit de medici la examinarea pacienților.
Vezi versiunea pentru imprimanta

Avantaje pentru medici

Stiri generaleÎn Monitorul Oficial nr. 503 din 27/07/2007 (partea I) a fost publicată legea nr. 264 din 19/07/2007 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Art. 1 alin. 25 din legea 264/2007 prevede următoarele:

La articolul 411, după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins: "h) să beneficieze, în mod gratuit, de asistență medicală, medicamente și proteze, începând cu 1 ianuarie 2008, în condițiile respectării dispozițiilor legale privind plata contribuției la asigurările sociale de sănătate, atât medicii în activitate sau pensionari, cât și soțul sau soția și copiii aflați în întreținerea acestora."

Reamintesc cititorilor că articolul 411 din legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății (Secțiunea a 4-a, Drepturile și obligațiile membrilor Colegiului Medicilor din România) prevede drepturile medicilor membri ai CMR (Membrii Colegiului Medicilor din România au următoarele drepturi: ...).

Vezi versiunea pentru imprimanta

Sindromul X, o ecuatie nedezlegata?

Stiri generaleAlexandra Mănăilă

Sindromul metabolic, cunoscut și sub denumirea de Sindromul X însumează o serie de factori cunoscuți de lumea medicală precum: obezitatea abdominală, insulinorezistența, creșterea trigliceridelor, HDL-C scăzut, precum și creșterea tensiunii arteriale; doar că toate aceste cunoscute nu au fost puse în aceeași ecuație până în anul 1998.
De atunci încoace, s-a tot încercat definirea Sindromului X: în 1998 de către OMS, un an mai târziu de către Grupul European pentru Studiul Insulinodependenței, în 2003 Asociația Americană de Endocrinologie, în 2005 de către Fundația Internațională de Diabet. În fine, s-a ajuns la un consens, dar unii cercetători încă mai caută necunoscutele acestui sindrom. Și, pe măsură ce apar noi evenimente științifice, noi ediții ale diverselor congrese de specialitate, se ivesc și noi teorii.
Vezi versiunea pentru imprimanta

Conferinta Nationala de Cardiologie in Medicina Generala - 2007

Stiri generaleIn perioada 5 - 7 iulie 2007 se va desfasura la Bucuresti (Palatul Patriarhiei) Conferinta Nationala de Cardiologie in Medicina Generala - 2007. Aflata la a 5-a editie, manifestarea va suscita un deosebit interes, fiind asteptati la lucrari peste 1000 medici.

Conferinta este organizata de Societatea Academica de Medicina Familiei, in parteneriat cu Societatea Romana de Cardiologie si Academia de Stiinte Medicale.
Vezi versiunea pentru imprimanta

Comunicat de presa: 14 iunie - ziua mondiala a donatorului de sange

Stiri generaleEste al patrulea an când țara noastră se alătură acestei sărbători la nivel mondial, printr-o serie de evenimente organizate de Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge și Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate în cadrul "Campaniei pentru promovarea donării de sânge voluntare și neremunerate”, proiect finanțat de Fondul Global.
In București, evenimentul va fi marcat de un happening care se va desfășura în Parcul Izvor – în data de 14 iunie, între orele 14.00 - 18.00. Vor fi expuse mai multe panouri cu fotografii promovând donarea de sânge și se va iniția o listă de semnături pro-donare, la care personalități, și nu numai, sunt invitate să participe.
Ziua de 14 iunie a fost declarată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge deoarece la această dată s-a născut Karl Landsteiner - câștigătorul premiului Nobel pentru descoperirea sistemului grupelor de sânge OAB.
Sărbătoarea este dedicată donatorului și își propune să sensibilizeze și restul populației asupra necesității donării de sânge.

Persoană de contact:
Psiholog ANTOANETA BUGNER
Tel. 0722390861, email: aimeebugner@yahoo.com
Vezi versiunea pentru imprimanta

Evenimente ecografice de prestigiu - Craiova 2007

Stiri generaleIn perioada 31 mai – 3 iunie 2007 Cetatea Baniei a gazduit doua dintre cele mai importante manifestari stiintifice medicale din domeniul ultrasonografiei din Romania. Astfel, sub egida SRUMB (Societatii Romane de Ultrasonografie in Medicina si Biologie) si cu sprijinul organizatoric al UMF Craiova au avut loc Cursul Euroson School – a saptea editie desfasurata in Romania, precum si Conferinta Nationala a SRUMB. A fost estimata prezenta a peste 280 participanti la lucrarile cursului si a aproximativ 420 la lucrarile conferintei. Manifestarile au avut loc in cadrul aniversarii a 10 ani de la infiintarea Societatii Romane de Ultrasonografie.
Vezi versiunea pentru imprimanta

Comunicat de presa - Exercitarea profesiei de medic in Franta

Stiri generaleÎn contextul intrării României în Uniunea Europeană, un număr din ce în ce mai mare de medici români doresc să profeseze în afara granițelor țării. Pentru a oferi membrilor săi informații detaliate și de calitate în legătură cu acest subiect, precum și din dorința de armonizare legislativă, Colegiul Medicilor din Municipiul București a elaborat un proiect de colaborare cu instituțiile omoloage din Uniunea Europeană.
Vezi versiunea pentru imprimanta

Chestionarul - instrument eficient de testare calitativă a satisfacției utilizatorilor EMCB

Stiri generale

Dr. Răzvan Ioan Trașcu, expert medic, Colegiul Medicilor din Municipiul București

În perioada 11-31 ianuarie 2007 a fost disponibil online un chestionar de verificare a gradului de satisfacție a utilizatorilor programului EMCB (arhiva.emcb.ro) la finalizarea ultimei etape (etapa a 3-a).

Programul EMCB este un program de educație medicală continuă derulat online sub egida Colegiului Medicilor din Municipiul București și a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Prima etapă a programului a debutat în 2004, oferind celor circa 40 de utilizatori înregistrați la data terminării etapei inaugurale articole creditate EMC în cadrul a trei specialități. În prezent, programul s-a extins, atingând o cifră record de peste 1100 utilizatori, cărora le va oferi în cadrul etapei a patra (programată a începe în aprilie-mai 2007) articole creditate EMC grupate în 5 secțiuni principale: „medicină internă”, „chirurgie”, „pediatrie”, „gastroenterologie” și „alte specialități”.

Vezi versiunea pentru imprimanta

Buletin Informativ al CIM

Stiri generaleStimati colegi,
va anuntam ca a aparut nr. 1/2006 al Buletinului Informativ editat de Centrul de Informare asupra Medicamentului, al Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj Napoca.
Acest numar al buletinului este dedicat mesei rotunde "Poliartrita Reumatoida. Tendinte Terapeutice Moderne".

Buletinul poate fi consultat aici.

A consemnat: Dr. Razvan Ioan Trascu
Prima | Inapoi | 1 2 | Inainte | Ultima