emecebe reloaded

Bine ai venit la EMCB
27.05.2022, 16:29

>

Vezi versiunea pentru imprimanta

Valoarea examenului RMN si a artroscopiei in diagnosticul afectiunilor disfunctionale ale articulatiei temporo-mandibulare

Chirurgie BMFAutori: V. Ibric-Cioranu*, A. Ivana*

* Conf. Dr. Viorel Ibric-Cioranu, Dr. Andrei Ivana, Clinica de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala, Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila", Bucuresti.

In ultimii 5 ani (1998-2003), am dispensarizat un numar de 28 pacienti cu afectiuni disfunctionale ale articulatiei temporomandibulare (ATM). Dintre acestia, 22 acuzau dureri, cracmente, subluxatii la una din articulatii, iar la 6, acuzele erau bilaterale. In afara unui examen clinic minutios, la acesti pacienti, s-au practicat ca investigatii suplimentare dupa ortopantomografie cu gura Ónchisa si deschisa, RMN si apoi artroscopie. Studiul nostru a dorit a evalua valoarea acestor investigatii moderne Ón diagnosticarea afectiunilor disfunctionale ale ATM. Artroscopia s-a dovedit a fi net superioara Ón diagnosticarea unor modificari de finete de tip degenerativ, a perforatiilor si chiar si Ón dislocarile discului, constituind totodata si o metoda eficienta de tratament, liza si lavajul artroscopic ducand la Ómbunatatirea evidenta a simptomatologiei.


Vezi versiunea pentru imprimanta

Fistulele cervicofaciale de cauza dentara

Chirurgie BMFR. Marinescu*, M. Herescu

Partile moi cervicofaciale pot fi infectate atat direct, prin traumatisme, cat si de la limfonoduli, procese tumorale endomaxilare sau cervicofaciale, dar cel mai adesea, de la dinti.
Vezi versiunea pentru imprimanta

Cancerul planseului bucal

Chirurgie BMFA. Bucur*

Studiile clinico-statistice au stabilit ca tumorile maligne ale planseului bucal ocupa locul al doilea intre cancerele cavitatii orale, fiind situat procentual foarte aproape de cancerul limbii. Reprezinta cca 25-30% din localizarile cancerului oral si 2% din totalul cancerelor umane. Apare in special la barbati, dupa varsta de 45 de ani...