emecebe reloaded

Bine ai venit la EMCB
27.05.2022, 14:38

>

Vezi versiunea pentru imprimanta

Managementul diabetului zaharat gestational

Obst-Ginecologie
Articol preluat din Revista Medicala Romana pentru sectiunea EMC alte specialitati, luna ianuarie 2009.

Traducere: Dr. Mariana Coman [Din: American Family Physician, vol. 68, Nr. 9]

 

DEFINIȚIE ȘI COMPLICAȚII

Diabetul zaharat gestațional (DZG) este definit ca fiind o intoleranță la glucoză ce debutează în timpul sarcinii. Multe complicații sunt asociate cu această boală, ce de exemplu:

pentru mamă: DZG crește riscul de preeclampsie, de naștere prin operație cezariană, sau/și în viitor diabet zaharat tip 2.

pentru făt sau nou-născut boala este asociată cu mortalitate perinatală, macrosomie, traumatisme la naștere, hiperbilirubinemie și hipoglicemie neonatală.

Vezi versiunea pentru imprimanta

Screening-ul cancerului de col uterin, fundamentul diagnosticului precoce al afectiunii

Obst-Ginecologie

Dr. E. Ilicea, Dr. Elvira Ilicea, Facultatea de medicină, Universitatea Ovidius, Constanța


Articol preluat din Revista Medicala Romana pentru sectiunea EMC alte specialitati, luna decembrie 2008.

Cancerul de col uterin este considerat astăzi o problemă majoră de sănătate în întreaga lume, datorită valorilor înalte pe care le înregistrează indicatorii de morbiditate și mortalitate.

Rata morbidității prin cancer de col uterin de 21,29/ 10.000 înregistrată în 1990 și de 27,74/ 10.000 în 1996 situează România pe locul II în Europa, iar rata mortalității standardizată prin aceeași cauză de 14,71/ 10.000, o situează pe locul I în Europa.

Vezi versiunea pentru imprimanta

Screeningul prenatal al afectiunilor congenitale

Obst-GinecologieLiana Pleș, Spitalul Clinic „Sf. Ioan”, Maternitatea “Bucur” București


Articol preluat din Revista Acta Medica Transilvanica pentru sectiunea EMC alte specialitati, luna septembrie 2007.

Numărul foarte mare și diversitatea extremă a afecțiunilor congenitale face imposibilă elaborarea unui screening prenatal care să detecteze toate tipurile de anomalii. Screeningul afecțiunilor congenitale presupune cel mai adesea combinarea mai multor metode (de exemplu pentru sdromul Down - genetice, ecografice, biochimice). Screeningul este prima treaptă a diagnosticului prenatal al afecțiunilor congenitale, dar utilizarea sa izolată nu are valoare diagnostică. Finalitatea screeningului este de a identifica feții cu risc mare de a prezenta o afecțiune congenitală, care vor fi supuși unor proceduri diagnostice invazive, evitându-se procedurile non-necesare și potențial periculoase pentru feții neafectați.
Vezi versiunea pentru imprimanta

Methicillin Resistant Staphylococcus Aureus...

Obst-GinecologieMethicillin Resistant Staphylococcus Aureus Colonisation in Newborn and Obstetrics Department


Articol din publicatia Timisoara Medical Journal nr. 3/2005
Full text [membership required, free registration]

Monica Sorina Licker[1], Luminita Baditoiu[2], Liliana Dan[1], Ancuta Tutelca[3], Cristina Elena Orb[3], Elena Hogea[1], Dorin Nicodemus[4], Roxana Moldovan[1]

1 Department of Microbiology
2 Department of Epidemiology, Victor Babes Universty of Medicine and Pharmacy, Timisoara
3 Timisoara Municipal Hospital
4 Bega Clinic of Obstretics and Gynecology, Timisoara

Objective: To observe the colonization status with Methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA) and other microbes with nosocomial potential in Newborn Intensive Care Units (NICU) and Obstetrics Departments (OD).
Vezi versiunea pentru imprimanta

Noi abordari terapeutice in tratamentul fibromului uterin - embolizarea arterei uterine (I)

Obst-Ginecologie

A. Neacsu*, Dr. B. Popa, M. Moga, M. Ciuca

* Dr. A. Neacsu*, sef de lucrari, Facultatea de Medicina, Universitatea "Titu Maiorescu", Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean Ilfov.

In ultimii ani, s-au realizat progrese importante in tratamentul pelvine benigne, mai ales al fibromului uterin. La ora actuala, este posibil ca majoritatea mioamelor sa fie tratate prin chirurgie mininvaziva, histeroscopic sau laparoscopic. Necesitatea de a efectua o laparotomie pentru histerectomie sau miomectomie aproape ca a disparut. Urmatorul pas in terapia mininvaziva ginecologica este embolizarea arterei uterine, care poate elimina necesitatea efectuarii unui procedeu chirurgical la un numar mare de paciente cu fibromatoza uterina. Embolizarea arterelor uterine produce infarctizarea fibroamelor, cu o marcata reducere a simptomatologiei de tip menometroragii, sindrom de masa pelvina sau polakiurie la peste 90% din paciente. Recuperarea este rapida, de obicei in 1-3 saptamani. Complicatii semnificative apar in cca 1% din cazuri, cea mai comuna fiind infectia.
Vezi versiunea pentru imprimanta

Cancerul ovarian - actualitati si perspective

Obst-GinecologieEMC August sectiunea chirurgie

Adriana Turculeanu*, Maria Balasoiu, Carmen Avramescu, Mihaela Danciulescu, Mariana Lungulescu

*Disciplina Microbiologie-Virusologie-Imunologie, UMF Craiova

Cancerul de ovar este o afectiune depistata tardiv (avand o simptomatologie nespecifica), cu o evolutie naturala rapida si reaparitia frecventa a unei recidive dupa un tratament considerat radical. Din aceste motive, cancerul ovarian reprezinta a patra cauza de mortalitate prin ccancer la femei, iar in tara noastra a doua dupa cancerul de col uterin. De aceea, se incearca gasirea unor noi metode pentru depistarea cat mai precoce a acestei neoplazii.
Vezi versiunea pentru imprimanta

Valoarea prognostica a statusului limfonodulilor paraaortici in cancerul colului uterin

Obst-GinecologieEMC Chirurgie septembrie

Autori: M. Moga*, S. Voinea, Gh. Preda, C. Viisoreanu, C. Bordea, Lacramioara Borangic, Al. Blidaru

* Dr. Marius Moga, sef de lucrari, Clinica de Obstetrica-Ginecologie, Facultatea de Medicina, Universitatea "Transilvania", Spitalul de Obstetrica-Ginecologie "Dr Ioan Aurel Sbarcea", Brasov.

Invazia limfonodulilor paraaortici determina un prognostic infaust, in cazul cancerului colului uterin, deoarece reprezinta metastaze limfatice la distanta. Lucrarea se doreste a fi o punere la punct, in ceea ce priveste semnificatia prognostica si terapeutica a starii limfonodulilor lomboaortici, prin prisma datelor din literatura si in concordanta cu experienta practica acumulata. Stabilirea chirurgicala a statusului limfonodulilor lomboaortici este abordata diferit in literatura: limfadenectomie limitata lomboaortica de rutina, limfadenectomie limitata lomboaortica pentru ganglionii palpabili, limfadenectomie completa lomboaortica in scop terapeutic. Prezenta invaziei limfonodulilor lomboaortici impune decizia unei optiuni terapeutice: abandonarea interventiei chirurgicale, histerectomie totala cu anexectomie bilaterala, tratamente adjuvante (RT pe campuri deschise, PCT, RT-PCT). Invazia limfonodulilor paraaortici determina un prognostic infaust, in cazul cancerului colului uterin, deoarece reprezinta metastaze limfatice la distanta. Lucrarea se doreste a fi o punere la punct, in ceea ce priveste semnificatia prognostica si terapeutica a starii limfonodulilor lomboaortici, prin prisma datelor din literatura si in concordanta cu experienta practica acumulata. Stabilirea chirurgicala a statusului limfonodulilor lomboaortici este abordata diferit in literatura: limfadenectomie limitata lomboaortica de rutina, limfadenectomie limitata lomboaortica pentru ganglionii palpabili, limfadenectomie completa lomboaortica in scop terapeutic. Prezenta invaziei limfonodulilor lomboaortici impune decizia unei optiuni terapeutice: abandonarea interventiei chirurgicale, histerectomie totala cu anexectomie bilaterala, tratamente adjuvante (RT pe campuri deschise, PCT, RT-PCT).
Vezi versiunea pentru imprimanta

Condiloamele acuminate in sarcina

Obst-GinecologieAutori: M. Moga*, G. Preda
* Dr. Marius Moga, sef de lucrari, Disciplina Obstetrica-Ginecologie, Facultatea de Medicina, Universitatea "Transilvania", Brasov.

Condiloamele acuminate (verucile genitale) sunt manifestarea clinica a unei infectii active cu virusurile papilloma umane (HPV - human pappillomavirus), cu transmitere sexuala. Infectia cu HPV este cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala de origine virala (se apreciaza ca afecteaza cca 30 de milioane de persoane pe plan mondial),
Vezi versiunea pentru imprimanta

Screeningul pentru cancerul de col uterin - de la teorie la practica

Obst-GinecologieAutori: Tereza Franciuk*, C.I. Chirciu
* Dr. Tereza Franciuk, medic primar medicina de familie, Bucuresti.

Cancerul colului uterin (CCU) este prima cauza de mortalitate la femeia de varsta fertila in Romania, tara care ocupa primul loc in lume ca mortalitate prin aceasta afectiune. In prezent, cea mai eficace modalitate de prevenire a CCU este screeningul prin citologie cervicovaginala Papanicolau (PAP), urmat de tratamentul leziunilor precanceroase depistate. Pentru atingerea in Romania a unui procent de testare de peste 90% este necesara implementarea PAP ca serviciu de Medicina Familiei, mobilizare activa a subiectelor necesitand o metodologie similara programului de vaccinari. Dintre medicii de familie, 96,2% doresc sa se implice in programul de testare, 2/3 au asistat la manevre de recoltare si 1/4 au si efectuat astfel de manevre.
Vezi versiunea pentru imprimanta

Evaluarea riscului si diagnosticul intrapartum in patologia prenatala

Obst-GinecologieM. Geormaneanu*

Bolile si anomaliile/defectele congenitale (ereditare sau dobandite intra partum, transplacentar) au o incidenta, care nu trebuie neglijata, iar numarul lor pare sa fie in continua crestere...
Prima | Inapoi | 1 2 | Inainte | Ultima